Вода – незамінний натуральний продукт. Вона має дуже високу здатність розчиняти більшість відомих речовин, саме тому в природі немає хімічно чистої Н2О. Від домішок, що містяться у воді, залежать її фізичні та хімічні якості. Очищення води було винайдено більше ніж 5000 років тому. Цей процес фізичного поділу назвали “дистиляція”, що в перекладі з латинської означає “капати”. Таким же чином перегонкою в спеціальних апаратах – дистиляторах – отримують дистильовану воду (дистилят).

Щоб вода стала дистилятом, з неї потрібно видалити:

  • Неорганічні іони (сліди земельних металів, солі, окалини тощо)
  • Органічні сполуки (добрива, біомаса, пестициди тощо)
  • Бактерії
  • Віруси деактивовані
  • Ендотоксини/пірогени та нуклеази
  • Механічні нерозчинені частки (пісок, бруд, мікроорганізми, рослини тощо)
  • Гази (азот, вуглекислий газ, кисень тощо)
  • Усі домішки, що мають вищу температуру кипіння, ніж вода

Дистильовану воду використовують в багатьох галузях:

  • Мікробіологічні та аналітичні застосування
  • Для буферних розчинів
  • Процеси стерилізації (наприклад, в автоклавах)
  • Заправка батарей
  • Промивання систем охолодження

Цей перелік можна продовжувати без кінця, адже навіть у побуті багато де використовують дистилят.

Для подальшого очищення дистильовану воду переганяють другий раз і отримують бідистилят. Цю перегонку проводять у кварцевому апараті – бідистиляторі. За властивостями така вода близька до хімічно чистої води. Через  високий ступінь очищення при зберіганні та застосуванні потрібно вживати особливих методів обережності для виключення можливості забруднення бідистильованої води. Бідистильовану воду використовують під час роботи з речовинами особливої чистоти у таких випадках, як, наприклад, приготування зразків у бактеріологічних та медичних дослідженнях, в підготовці культур клітин і тканин тощо.

Каталог систем очищення води: https://alsi.ua/product-category/obladnannia/vodoochystka/

Потрібна консультація?